Was Mohammed dom?

Was Mohammed dom? Was hij een simpele karavaandrijver uit de Arabische woestijn, die op een dag het licht zag? Dat is merkwaardig genoeg een opvatting waar veel traditionele biografen van Mohammed én islamhaters zich in kunnen vinden. Om verschillende redenen. De biografen benadrukken zo graag de originaliteit en ‘simpelheid’ van Mohammed; de islamhaters willen daarmee alleen maar zeggen dat de islam de schepping is van een domkop, een mislukte religie. Maar was Mohammed écht een simpele ziel?

Read More
Marcel HulspasComment
‘Het was zo’n stille jongen’

De komende weken zal er ongetwijfeld veel meer bekend worden over Salman Abedi, de 22-jarige Brit (van Libische oorsprong) die de aanslag in Manchester pleegde. Voorlopig weten we weinig meer dan dat er bij hem thuis een boekje is gevonden met veiligheidsvoorschriften voor chemicaliën. En er was een kennis die (aldus De Volkskrant) bereid was om iets te zeggen. Hij was zeer verbaasd. Salman was immers altijd ‘een stille jongen’ geweest.  En zijn vader was een gewone moslim. Maar we weten al langer: het zijn juist de 'stillen’ waar de moslimgemeenschappen op moeten letten.

Read More
Marcel HulspasComment
Moeten moslims op Denk Stemmen?

De Indonesische gouverneur Basuki “Ahok” Tjahaja Purnama moet twee jaar de cel in vanwege godslastering. Omdat hij had gezegd dat er nergens in de Koran staat dat een moslim niet op een ongelovige zou mogen stemmen. Blijkbaar zat hij er naast. Mogen moslims van de islam alleen op moslims stemmen?

Read More