Vuur uit de hemel

Op pinksterdag daalde de heilige geest neer over de verzamelde apostelen, in de vorm van vurige tongen die zich op hun hoofden zetten. Eenmaal op deze wijze ‘aangestoken’ begonnen de apostelen de boodschap van Jezus te verkondigen. Vuur op het hoofd? Het is een mysterieuze anekdote. De wortels ervan moeten we wellicht zoeken in het leven van de beroemde wiskundige Pythagoras.

Read More
Marcel HulspasComment
Hoe de christelijke Kerk uiteen viel

Wij weten niet beter dan dat er honderden christelijke Kerken bestaan. Maar ooit was er maar één en was splijten ondenkbaar. Dat catastrofale verval begon zo rond 570. Het was te danken aan een jurist die tot patriarch werd gebombardeerd, en die dacht dat hij slim was.

Read More
Marcel HulspasComment
De man die Homo floresiensis had kunnen vinden

Broeder Theo Verhoeven mocht van zijn orde geen missionaris worden. Toen hij jaren later alsnog in Indonesië aankwam, en er voor de latinist geen werk bleek te zijn, stortte hij zich op de archeologie. Maar ook op dat terrein werden zijn ambities geblokkeerd. Dertien jaar na zijn dood ontdekten anderen wat hij slechts mocht vermoeden.

Read More
Marcel HulspasComment
Foucault, Freud en de brutale penis van Augustinus

Niet de democratie, niet de gelijkheid en ook niet de vrijheid van meningsuiting zijn erfenissen van het christendom. Wie op zoek gaat naar wat het christendom ons wérkelijk heeft nagelaten, komt uit bij de diep verankerde overtuiging dat onze seksuele drijfveren onderzocht, geanalyseerd en ook vaak ‘verboden’ moet worden.

Read More
Marcel HulspasComment
Een opstand tegen een gebed

Met Hemelvaart herdenken christenen dat Jezus de aarde verliet en naar de hemel vertrok, om zijn plaats in te nemen naast God zijn vader. Maar wie was Jezus? Een mens? God? Maakte hij deel uit van God? Een kort gebedje, het trisagion, kwam in deze strijd centraal te staan en in 512 braken in Constantinopel de bloedige ‘trisagion-rellen’ uit waarbij honderden doden vielen. Vanwege een paar woordjes.

Read More
Marcel HulspasComment