Help! De Qatarezen doen eng!

De koning van Qatar ondersteunt een Deense moskee. Via Den Haag. Groot nieuws voor de NRC. Of is die krant een beetje te bang voor de enge islam?


Dat moet toch wel belangrijk nieuws zijn:

‘Qatar financiert omstreden Deense moskee via Den Haag’

zo meldde de NRC van 24 november. Vet over de hele voorpagina. De onderkop luidde:

'Een controversiële moskee in Denemarken ontving ruim 200.000 euro van de ambassade van Qatar in Den Haag. Het roept nieuwe vragen op over de betrokkenheid van ambassades bij de financiering van islamitische centra.’

Dat klinkt heel ernstig. De brave NRC-lezer, opgevoed met het beeld dat ambassades dbevolt worden door grijze diplomaten, weet nu dat die van Qatar een boevenhol is. Moet de redactie hebben gedacht. Maar wat is hier nu aan de hand? Is die ambassade de spil in een internationaal salafistisch complot? De draaischijf in de steunverlening aan terroristen? Het zou kunnen. Eerst even dit:


Controversieel. De Deense televisie zond een tijdje terug stiekem gemaakte opnamen uit van een preek in de Hamid bin Khalifa moskee in Kopenhagen, waarbij een imam enkele (voor westerse oren) abjecte opmerkingen maakt. Bijvoorbeeld dat vrouwen geen seks mogen weigeren als de man dat vraagt. De imam heeft wat huiselijke problemen, denk ik. In elk geval heeft hij de Koran achter zich staan, want daarin wordt de vrouw beschreven als een akker, en krijgt de man het recht 'kom tot uw akker zoals u wilt’. (2:223). Controversieel? Worden we niet wat té gevoelig op dit vlak? Voor dergelijke uitspraken hoef je niet naar Denemarken – Barneveld of Staphorst zijn al ver genoeg.


Qatar. Die moskee (NRC: 'de grootste van Scandinvië’, maar stel je er vooral niet te veel bij voor) is gebouwd met steun van het Qatarese koningshuis. En die financiële steun leidde drie jaar terug al tot commotie in (waar het hoort) Denemarken. De Denen hebben zo hun eigen moeizame relatie met de islam. De eerste protesten, voordat de eerste steen was gelegd, betroffen uiteraard de vorm van het gebouw, de dreigende massale toeloop en de keiharde oproep tot gebed. De ontdekking dat de koninklijke Qatarezen meebetaalden, zorgde er toen voor dat de Deense Volkspartij (DPP) voorstelde dat financiering van gebouwen vanuit het Midden-Oosten verboden moest worden. Maar de centrumlinkse regering Thorning-Schmidt zag dat niet zitten en de moskee kon in 2014 in gebruik worden genomen.


Ambassade. Het Qatarese koningshuis deelde ten tijde van die opening mede dat de subsidie eenmalig was. Nu, anderhalf jaar later, blijkt dat de moskee niet op eigen benen kan staan en pompt men er nog eens 200.000 dollar in. Een schijntje natuurlijk, vergeleken bij het bedrag dat vanuit Qatar jaarlijks over de wereld stroomt om scholen, universiteiten en moskeeën te financieren. Sinds de Qatarese sjeiks goed verdienen (sinds, zeg, een halve eeuw) investeren ze net als de Saoedi’s flink in het verbreiden van hun ware vorm van de islam, het wahhabisme. (Met bovengenoemde wereldvreemde imams als resultaat.) Er vloeit vanuit beide staten ook veel geld richting bewegingen als Hamas, al-Noesra en al-Qaeda, maar daarbij gaat het (zeer waarschijnlijk) uitsluitend om particuliere giften. Het Qatarese koningshuis ontkent in elk geval categorisch dat het terroristische groeperingen financieel ondersteunt. En daar zijn ook geen aanwijzingen voor. (En al zou ze dat willen – het is dus ook niet echt nodig, dat doen hun onderdanen al.)


Nieuw vragen? Qatar heeft geen ambassade in Denemarken. Deense zaken worden afgewikkeld in Den Haag. En als de Qatarese koning Deense kaas wil inkopen, gaat dat ook via Den Haag. Wanneer hij geld wil overmaken naar die noodlijdende moskee in Kopenhagen kan hij dat natuurlijk doen via een van de vele islamitische stichtingen in zijn land die geld investeren in scholen et cetera. Maar dan komt zijn geld verdacht dicht in de buurt van de geldstromen richting de dappere martelaren in Gaza, Syrië, et cetera. Dan kan gemakkelijk het idee ontstaan dat hij Hamas et cetera financiert. Het is met andere woorden goed mogelijk dat de koning juist dáárom gekozen heeft voor betaling via zijn ambassade. (In zo'n land is er uiteraard geen verschil tussen wat de koning en en wat de staat uitgeeft.) Verboden is dat niet. Er zij geen internationale diplomatieke regels voor de financiële handel en wandel van ambassades. (Zoals een deskundige in de NRC ook opmerkt). Dus is er in feite niks aan de hand. Behalve dan dat de Qatarese koning waarschijnlijk zijn hele leven zal moeten blijven doneren aan die noodlijdende moskee. En dat de NRC met deze transactie, bedoeld om dat geld uit verdachte stromen te houden, de voorpagina behangt.

Marcel HulspasComment