Waarom ik 'Uit de diepten van de hel' moest schrijven

In mijn nieuwste boek beschrijf ik de rampen die een einde maakten aan het Byzantijnse rijk. Ziekte, natuurrampen, oorlogen, maar vooral de heftige twisten tussen christenen onderling, ondergroeven de keizerlijke macht. Er bleef een bescheiden keizerrijk over - en daarbuiten was de wereld compleet veranderd. Een ongelofelijk, en tegelijkertijd nauwelijks bekend verhaal.

Read More
Marcel HulspasComment
Het vervallen huis van de islam

In zijn boek ‘Het vervallen huis van de islam’ legt Ruud Koopmans de schuld voor de malaise in het Midden-Oosten bij de religie, de islam. Zonder een grondige religieuze vernieuwing komt het daar nooit goed. Is dat écht noodzakelijk? Was dat hier in het Westen ook noodzakelijk?

Read More
Marcel HulspasComment
Mekka, de onvindbare stad

Mekka komt in de bronnen niet voor. Ze wordt nergens genoemd vóór de komst van de Arabische veroveraars - en lange tijd daarna ook niet. De veroveraars kenden Mekka blijkbaar ook niet. Pas rond 700 duikt de naam ineens op. Hoe kan dat? Wat was dat voor vroege ‘islam’ waarin Mekka blijkbaar helemaal geen rol speelde?

Read More
Marcel HulspasComment
Mohammed, de ongeloofwaardige

Mohammeds boodschap was helemaal niet revolutionair. Het grootste deel van de Arabieren geloofde allang dat er maar één God bestond. Ook de Mekkanen. Wat die niet konden accepteren, was dat hij zei dat hij Gods profeet was en dat hij hen de wet kon voorschrijven. Daarvoor moest hij eerst hun respect verdienen. En dat deed hij uiteindelijk. Met geweld.

Read More
Marcel HulspasComment
Mohammed de meedogenloze

In enkele jaren tijd, zo tussen 630 en 650, slaagden de Arabische (islamitische) strijders erin een enorm gebied te veroveren op de Byzantijnen en de Perzen. Hoe kon dat? Een kwestie van religieus fanatisme, of toch iets anders?

Read More
Marcel HulspasComment